Brut
Svěží a lahodná chuť sušší varianty prosecca s lehkou kyselostí a s obsahem zbytkového cukru do 12g/l. Brut si lze podrobněji rozdělit na:
- Brut nature 0-3 g/l
- Extra brut 3-6 g/l
- Brut 6-12 g/l
ROZDĚLENÍ PROSECCA PODLE ZBYTKOVÉHO CUKRU
Svěží a lahodná chuť sušší varianty prosecca s lehkou kyselostí a s obsahem zbytkového cukru do 12g/l. Brut si lze podrobněji rozdělit na:
Květinové tóny, exotické ovoce a jemnost. To vše a mnohem více symbolizuje prosecco s obsahem zbytkového cukru 12-18 g/l.
Hrozny bohaté na cukr, plné vůně a specifická harmonie, která okouzlí Vaše chuťové pohárky je prosecco s obsakem zbytkového cukru 18-32 g/l.
Tranquillo - tiché víno, které neobsahuje žádnou perlivost díky nulovému tlaku a žádnému obsahu oxidu uhličitého.
Frizzante - velmi jemná perlivost díky nižšímu tlaku 1 - 2,5 baru, typická je kratší doba perlení s obsahem větších bublinek.
Spumante - šumivé víno s obsahem tlaku 5-6 barů a větším obsahem oxidu uhličitého, který způsobuje dlouhotrvající šumění a prosecco tak neztrácí svoji šumivou vlastnost.
DOC
Vína s tímto označením podléhají kontrolovanému původu, avšak nemají tak přísná kritéria k udělení.
DOCG
Nejvyšší stupeň hodnocení prosecca. Vína s tímto označením podléhajím přísným kritériím a mají kontrolovaný a garantovaný původ v Itálii. Prosecco s tímto označením pochází z oblasti Valdobbiadene, Conegliano a Asolo.